Zo helpen wij Martha

"Ik dacht dat je voor hulp van Ping al schulden moest hebben"

Martha is 47, heeft drie kinderen en is twee jaar geleden gescheiden. "Dan komt er veel op je af. Ik kon een huis krijgen in Drachten en moest van alles regelen. Een bijstandsuitkering, de belasting, schoolkosten voor de kinderen. Ik vond dat lastig en het ging me na het proces van de scheiding niet in de koude kleren zitten."

De huisarts verwees Martha naar het Ping-loket van Carins en de gemeente Smallingerland. "Ik dacht dat je voor een afspraak bij Ping schulden en problemen moest hebben. Dat kreeg ik ook te horen toen ik de eerste keer belde maar dat is gelukkig niet zo, want toen ik nog eens belde kon ik gelukkig wel terecht." 

Toeslagen, regelingen en valkuilen
"Anjuscha heeft me geweldig goed geholpen. Ze heeft me precies uitgelegd welke regelingen de gemeente Smallingerland heeft en me geholpen om huur- en zorgtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget aan te vragen. Ze heeft me ook gewaarschuwd voor de valkuilen. Dat ik van de belastingdienst nog een aanslag zou krijgen omdat ik voor een deel van het jaar nog getrouwd was. Ik kon daar rekening mee houden en geld opzij zetten." 

Ook wees Anjuscha haar de weg naar de Stichting Leergeld. "Daar kun je bijvoorbeeld een vergoeding aanvragen voor sportabonnementen voor de kinderen. Met de scholen van de kinderen heb ik het ook goed getroffen. Ze denken met me mee en ik heb betalingsregelingen kunnen treffen voor schoolreisjes, kluisjeshuur en apparatuur en dergelijke. Ik ben echt heel blij met de hulp die ik gekregen heb."

"Wacht niet tot het te laat is" 
"Ik red het nu. Ik heb overzicht en grip om mijn financiën en ik vond een luisterend oor toen ik die heel hard nodig had. En ik heb heel veel geleerd. Bij het SUS bijvoorbeeld, waar ze je helpen met het leren lezen en invullen van formulieren en brieven. De belastingaangifte vind ik nog steeds lastig, maar daarvoor kan ik ieder jaar bij Anjuscha terecht." 

"Ik weet dat mijn verhaal niet uniek is. Tegen iedereen in dezelfde positie zou ik willen zeggen: wacht niet tot het te laat is. Steek jezelf niet onnodig in de schulden maar zoek hulp!"